Prošlost i budućnost golfa u Hrvatskoj

Dan Hrvatskog golfa – 100 godina Brijuna održati će se 26.03.2022 pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta RH na Brijunima. Domaćini događanja su NP Brijuni i Hrvatski golf savez.  Svoj su dolazak potvrdili izaslanica Predsjednika Vlade republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, ravnateljica Instituta za turizam Sanda Čorak, direktor Turističke zajednice Istarske županije, Denis Ivošević, gradonačelnik Pule, Filip Zoričić predstavnik investitora Sanjin Šolić i drugi ugledni gosti. Cilj događanja i proslave su promocija golfa kao sporta te promocija Istre kao turističke destinacije s potencijalima razvoja golf turizma.

Prošlost golfa

Ove godine slavimo 100 godina golfa na Brijunima a time i 100 godina Hrvatskog golfa. Prvo golf  igralište u Hrvatskoj, Brijuni, tridesetih je godina prošlog stoljeća slovilo kao jedno od najvećih u Europi a po nekima je i jedan od prvih golf resorta na svijetu. Danas je golf na Brijunima jedna od turističkih atrakcija a svojim klimatskim i specifičnim obilježjima koji se razlikuju od standardnih golf terena, privlači golfere iz cijelog svijeta. U dijelu programa“ Prošlost golfa“, sudionici će pod vodstvom NP Brijuni obići Brijune, golf igralište te posjetiti prigodnu izložbu na temu povijest golfa na Brijunima. Također će pogledati golf natjecanje Hrvatske lige koje se na taj dan odigrava na golf terenu. Hrvatska golf liga se održava svake  godine u organizaciji Hrvatskog golf saveza  i to u 6 odnosno 4  kola  na tri terena a prijavljuju se ekipe golfera iz 22 golf kluba članica HGS-a. Pobjednički klub šalje svoje predstavnike na Europska natjecanja: gospodu na European Men’s Club Trophy u Portugal a dame na European Ladie’s Club Trophy u Sloveniju.

Budućnost golfa i potreba za novim golf igralištima

Obzirom da je u vrijeme pandemije Covid-19 došlo do pojačanog interesa za golf u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj, potreba za novim golf igralištima veća je nego ikad. Sama priroda golfa kao društvenog sporta koji se igra na otvorenom i u malim grupama omogućuje druženje izvan zatvorenih prostora, te time i manji rizik za zdravlje. U Hrvatskoj bilježimo veliki porast broja novih golfera, golf akademije su pune a svega nekoliko terena koje imamo su nedovoljni za igru ovog sve popularnijeg sporta. Također, kako Hrvatska postaje sve jača turistička destinacija, dolazi do gužvi na terenima, nemogućnosti rezervacija i prodaja termina za igru te time i gubitaka potencijalne zarade u sektoru turizma. Stoga je neophodno donijeti planove i realizirati izgradnju novih golf terena.

U dijelu programa „Budućnost golfa“ održati će se okrugli stol u kojem će sudionici imati priliku govoriti o budućnosti Hrvatskog golfa. Želja HGS-a je događanjem potaknuti inicijative za moguća javno-privatna partnerstva u realizaciji novih projekata, ojačati poveznicu države i resornih ministarstava/Ministarstva turizma i sporta RH i Hrvatskog golf saveza kao potencijalnog stručnog savjetodavnog tijela za buduće projekte, predstaviti mogućnosti i potencijale za investitore te ostvariti medijsko praćenje ove proslave, sportskog i turističkog događanja.

Hrvatski golf savez će nakon održanog Okruglog stola predložiti zaključke te ih dostaviti sudionicima kao i medijima.

LINK na livestreaming događanja: 26.3.2022 u 12h

 

Kontakt: Gordana Popović Vinčić, Direktor, mob. 0911233346  direktor@golfsavez.hr