Golf – sport za sve!

Bez obzira koliko godina imate, kakvo vam je zdravstveno stanje ili fizička kondicija, slobodno se okušajte u golfu. Vidjeti ćete da je golf zaista za svakoga i uz minimalne  fizičke napore možete uživati u tom sportu, te svakim danom postajati sve bolji.

Prije svega, golf je dobra vježba i druženje!

U golfu se provodi vrijeme na otvorenom, na prekrasnoj zelenoj lokaciji, u ugodnom društvu ili sami, znajući da radite nešto dobro za sebe.

Golf je odličan sport i za djecu, koja će napredovati  ne samo u koordinaciji pokreta, razmišljanju, strategiji, jačanju fokusa i strpljenja nego i u samokontroli, poštivanju drugih, poštivanju pravila, učenju etike  i mnogo čemu drugom. Mnoga djeca započinju golf igrom video igrica. Jedno takvo „naše“ dijete je danas prvak Hrvatske sa golf stipendijom na fakultetu u Americi!

Zbog svojih benefita golf je izvrstan i za osobe s posebnim potrebama i /ili invaliditetom jer im pruža višestruke dobrobiti, fizičke i mentalne, te svakako poboljšava kvalitetu života.

 

Odlučili ste probati golf?

Za početak treba Vam samo dobra volja, sportska obuća, komotna odjeća i poruka trenerima ili Hrvatskom golf savezu.

 

Naša je preporuka da krenete sa grupnim satovima. Tako ćete zajedno napredovati i kada dođe vrijeme da krenete na igralište i proigrate, imat ćete uvijek društvo vašeg nivoa igre za rundu golfa.

Također možete se odlučiti i za individualne lekcije,  a partnere za igru potražiti u dogovoru sa trenerom ili početi igrati na klupskim turnirima, gdje ćete vrlo brzo upoznati nove golfere.

Od golf opreme vam ne treba za početak ništa, treneri golfa će vam za vaše sate osigurati golf palice i loptice.  Dođite u udobnoj odjeći i sportskoj obući. Treneri i instruktori će vas, kako napredujete, savjetovati što vam dalje treba, a kada budete kupovali opremu dobiti ćete sve savjete.

Također, ne morate odmah izabrati klub u kojem ćete biti član, sve dok ne krenete igrati na igralištu.

Kada se odlučite postati članom jednog od dvadeset hrvatskih golf klubova, koji Vam prema mjestu stanovanja treba biti blizu, dobit ćete svoj jedinstveni broj u registru Hrvatskog golf saveza. Putem tog broja evidentirat će se svi vaši odigrani rezultati radi izračuna vaše vještine, koja se zove handicap indeks prema WHS-u (World handicap system-u). Početni handicap indeks dobiva se predajom prvog rezultata Savezu, unosom odigrane runde na 18 polja, a koju ćete odigrati kad ćete se osjećati spremnim vještinom i osnovnim poznavanjem pravila golfa.

Detaljnije o tome kako doći do početnog hcp indexa pročitajte u ova dva dokumenta:

Koraci do početnog WHS-a za golfere početnike

DODJELA POČETNOG WHS-a HRVATSKA 2023

Na stranicama Hrvatskog golf saveza pronaći ćete korisne informacije o pravilima, handicapu i slično, a sve to će nekako doći s vremenom, vježbom i boravljenjem na golf vježbalištu, igralištu i razgovorom s trenerom, instruktorom i drugim golferima i golfericama.

S vremenom i u odnosu na ambicije, otvoriti će se niz mogućnosti i ponuda raznih povoljnijih paketa igara za povoljniju igru tijekom cijele godine, kao i prisustvo u klupskom životu te mogućnost organiziranih putovanja i igranja golfa na drugim igralištima uz zabavu i druženje.

Lokacije u Hrvatskoj

 

Golf Riverside Zagreb

Igralište s 18 polja, igralište s 9 polja, vježbališta                             
Adresa: Jadranska avenija 6, 10000, Zagreb
tel: 01 6531 177
email: info@riversidegolf.hr
www.riversidegolf.hr/

 

Golf Adriatic – Savudrija
Igralište s 18 polja, vježbališta
Adresa: Crveni Vrh 99, 52475, Crveni Vrh
tel: 052 707 100
email: golf@golf-adriatic.com
https://www.golf-adriatic.com/

 

Golf Brijuni 

Igralište s 18 polja, vježbalište
Adresa: Brijuni, 52100 Pula, Hrvatska
tel: 098 245 204
email: vanja79.vn@gmail.com

www.np-brijuni.hr/hr/planiraj-posjet/sport/golf

 

Golf centar Zaprešić
Igralište s 3 polja, vježbalište

Adresa: Aleja Đure Jelačića BB, 10290 Zaprešić
tel: 098 458 620
email: gk.banjelacic@gmail.com
www.visitzapresic.hr/istrazi-zapresic/golf-klub-ban-jelacic/#

 

Stobreč- Golf klub Split
Igralište s 6 polja, vježbalište

Adresa: Golf teren Stobreč
tel: 095 198 3057
email: uprava@golfsplit.hr
golfsplit.hr/igraliste/

 

Golf Sv.Martin Međimurje
Igralište s 9 polja, vježbalište

Adresa: Izvorska 3, 40313 Sveti Martin na Muri

tel: 040 371111
email: info@termesvetimartin.com

Golf klub Pula
Adresa: Valmade 65B, 52100, Pula
tel: 098 367 118
email: golfklub-pula@golfklub-pula.com

Treneri, članovi HPGA:

Dean Dužaić
tel: 098 424 777
email: dean.duzaic@pga.hr
radi u Istri, golf igralište Adriatic

Darko Ljubanović
Tel: 098 166 7124
email: darko.ljubanovic@pga.hr
radi u Zagrebu. Radi i kao trener za razvoj sporta HGS-a

Nikola Smoljenović
tel: 091 5688365
email: nikola.smoljenovic@pga.hr
radi u Zagrebu

Martina Čanaki
Tel: 098 827167
email: martina.canaki@gmail.com
radi u Zagrebu

 

Instruktori:

Od ove godine imamo i prvu generaciju Instruktora golfa, polaznike programa obrazovanja za Golf instruktore na Hrvatski institut za Kineziologiju u Zagrebu. 11 polaznika će uskoro dobiti međunarodnu licencu za obavljanje posla Instruktor golfa u Hrvatskoj, te se pridružiti listi instruktora golfa, uz navedene trenere.

Ako vas još uvijek nismo uspjeli uvjerili da probate golf, evo još nekoliko razloga:

Boravak u prirodi

Neke od prednosti boravka na otvorenom uključuju: bolje spavanje, manje tjeskobe, smanjenje depresije, niži krvni tlak te potaknuto kreativno razmišljanje.

Prihvaćanje izazova

Za razliku od mnogih timskih sportova, golf je individualni sport koji se igra u društvu. Većinu vremena igrate protiv sebe i igrališta, izazivajući svoje potencijale. Zbog toga je golf istovremeno zabavan i naporan u pokušajima biti bolji nego prošli put kad ste igrali. Srećom, postoje razna rješenja što možete učiniti kako biste poboljšali svoju igru. Kako postajete bolji, možete si postaviti nove ciljeve kako biste smanjili broj udaraca sa svog ukupnog rezultata.

Odličan za zdravlje- ZDRAVIJI S GOLFOM

U prosjeku, golferi žive pet godina duže od onih koji nisu golferi, objavljena je studija u  Skandinavskom časopisu za medicinu i znanost u sportu. Studija je pokazala da je smanjena stopa smrtnosti od 40% među 300,000 članova Švedske golf federacije, što odgovara povećanju očekivanog životnog vijeka od oko pet godina (to se odnosilo i na spol, sve dobne skupine i na sve socioekonomske skupine).

Golf, kao tjelesna aktivnost, može pomoći u prevenciji i liječenju 40 velikih kroničnih bolesti, uključujući dijabetes, srčani udar, moždani udar, rak dojke i debelog crijeva, depresiju i demenciju. Druge studije istaknule su da se čimbenici rizika za srčane bolesti i moždani udar, poput kolesterola i krvnog tlaka, smanjuju u populacijama koje igraju golf.

Golf može pomoći smanjiti rizik od anksioznosti, depresije i demencije, poboljšavajući dobrobit pojedinca kao i samopoštovanje.

Stjecanje novih prijatelja

Jedan od najlakših načina za to je da sami krenete na tečaj. Kontaktirajte golf trenere ili obavijestite Hrvatski golf savez da ste spremni pridružiti se drugima i oni će vam rado predložiti termine budućih golf grupa početnika.

Radite na sebi, usvojite nove navike i poglede na sebe i druge

Dio izazova golfa je taj što ponekad može biti frustrirajuće. Međutim, ovo vidimo kao priliku za izgradnju karaktera. Možete se uzrujati, što će vjerojatno pogoršati vašu igru ili možete duboko udahnuti i prepoznati da ponekad život ne ide kako je planirano. Golf nas uči da moramo biti smireni, strpljivi, tolerantni prema sebi i drugima, pošteni, čekati na svoj red, ne ometati druge, imati samoupouzdanja i mnogo drugih dobrih stvari koje ćemo primjeniti u svakodnevnom životu.

Zajednička obiteljska aktivnost

Neka cijela vaša obitelj ima koristi od golfa i zbližavanja u tom procesu. Krenite zajedno na tečaj golfa, zatim zajedno igrajte. I po tri generacije znaju igrati golf zajedno.

© 2020 Recounter Media Limited

Poboljšati ili steći nove poslovne odnose

Golf je igra koju između ostalih igraju i poslovni ljudi. To ne bi trebalo biti iznenađenje jer je to sjajan način vježbanja i izlaska iz ureda radi rekreacije na otvorenom. Ako želite poboljšati svoju karijeru, možda je vrijeme da se bavite golfom. Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti golf za poboljšanje svojih poslovnih odnosa. Prije svega, možete izvesti kolege ili šefove na rundu golfa ukoliko igraju. Ukoliko ne, vi im pokažite osnovni udarac na vježbalištu. To je izvrsna prilika da uživate u međusobnom društvu i imate neutralnu lokaciju na kojoj je lako razgovarati o bilo čemu. Također vam može pomoći u stvaranju novih poslovnih odnosa. Kako stječete nove prijatelje na tečaju, možda ćete na kraju pronaći druge poslovne ljude u sličnim industrijama s kojima možete surađivati, a golf omogućava kvalitetno upoznavanje ljudi uz igru, druženje i njihove reakcije.

Opuštanje

I sama igra ili vježbanje može pomoći da se opustite. To je osobito istinito ako igrate sami. Kad ste samo vi, vaša palica i loptica, lako je dopustiti si opuštanje.

Zabava

Uz sve navedene razloge, zadnji, a ne manje važan razlog je da ćete se uz golf jako dobro zabaviti!